Trykkbølgebehandling

Trykkbølgebehandling kan redusere eller fjerne kroniske «betennelser». Studier viser at den også gjør kroniske smerteområder mindre følsomme og stimulerer til å fjerne kalk, som kan legge seg i sener m.m.  

Trykkbølgebehandling lager pulserende sjokkbølger som plasseres over smerte område. En behandlinger kan være noe smertefull, men tar kort tid å gjennomføre.  

Sjokkbølgene som sendes inn i vevet setter i gang en rekke fysiologiske reaksjoner i kroppen, og lokalt i vevet. Disse sørger for en umiddelbar smertelindring og stimulerer kroppens reparasjonsevne til å starte prosesser som kan ha stoppet opp. Skadet vev brytes ned slik at kroppen kan danne nye funksjonelle fibre som erstatter de gamle skadede.

Sjokkbølgene påvirker nervesystemet ved overstimulering, slik at nervesystemet "glemmer" de gamle smertesignalene. På denne måten programmeres nervesystemet på nytt slik at smertereseptorene i skadestedet ikke sender smerte på samme måte.

Trykkbølge anvendes normalt til behandling av; «musearm», «tennisalbue», «skinnebein betennelse», «hælspore», «kalkskulder», «golfalbue», «runners knee», «jumpers knee», «plantar facitt», «akilles betennelser», «gluteale tendinoser» og «triggerpunkter». m.m.


Ultralyddiagnostikk

Med ultralyd kan man se på innsiden av kroppen og avdekke årsaken til smertene dine. Man kan se; "betennelser", "slitasje" (artrose), nervepåvirkninger, muskelskader, væskeansamlinger, skade på leddbånd, kalk og forstørret slimposer m.m.

Hvorfor bruke ultralyd?

Riktig diagnose betyr mye om man skal bli frisk. Har man feil diagnose blir behandlingen feil. Det heter ultralyddiagnostikk, fordi man bruker ultralyden i et viktig ledd i å finne riktig diagnose. Ultralyd brukes til å diagnostisere, men kan også brukes til å veilede injeksjonsjoner (sprøyter). Det tar mange år å bygge opp god kompetanse på ultralyddiagnostikk, på samme måte som det tar langt tid å bli god til å tyde MR eller røntgen.

Hva er ultralyd?

Ultralyd er betegnelsen på lyd i et frekvensområde godt over menneskelig hørsel. Ved ultralydundersøkelser sendes ufarlige strålefrie lydbølger inn i kroppen. Lydbølgene reflekteres og sender tilbake bilder av kroppens innside. Som pasient kjenner man ingenting når man undersøkes. Ved hjelp av bildene kan terapeuten lokalisere årsaken til smerter. Ultralydens unike egenskap er at man kan se hva som skjer på innsiden av kroppen under bevegelse. Informasjon fra ultralydundersøkelsen sammenliknes med pasientens sykehistorie og en manuell undersøkelse, for å finne riktig diagnose og igangsette behandlingstiltak.  


Nål behandling

Nål behandling brukes for å redusere smerter i muskler og øke bevegelighet. Nålene settes i stramme muskler, «muskelknuter», og «triggerpunkter». Fordelen med nål behandling er at man kan påvirke smerteområder som ellers er vanskelige å nå.  

Smerter i muskler viser seg ofte som «triggerpunkter» eller spente muskler og kan ha en lokal eller utstrålende karakter. Mange hodepiner kan f.eks. ha opprinnelse fra punkter i skuldre og nakke.   

Under behandling arbeider terapeuten aktivt med nålen i muskel. Man kan kjenne på rykninger i muskel og ubehag, men prosedyren tar kort tid.

Man har studert spenningsnivåer i muskelfibre som har blitt usatt for nål behandling og funnet reduksjon i spenningsnivå etter behandling. Forskning mener ytterligere å kunne bevise at nål behandling normaliserer kjemisk miljø i vev og setter i gang hensiktsmessige inflammasjoner.

Elastisk teiping

Teipens viktigste virkeområder er å redusere smerte, øke aktivering av muskulatur, bedre væsketransport og stabilisere ledd.

Forskning har vist at riktig applikasjon av elastisk teip, kan reduserer smerte under aktivitet. Dette er sentralt for å lykkes med rehabiliterende trening. Redusert smerte ved bevegelse vil stimulere til å øke muskelaktivitet og bevegelighet da dette ofte reduseres når man har vondt.

Studier har også vist at den kan ha positiv effekt på væske transport, om ønsket påvirkningsområde ikke er for dypt.

De forskjellige produsentene av elastisk teip mener den har en rekke ytterligere bruksområder og påvirkningsområder, men man sliter med å finne bevis i gode studier på dette.   

Teipen brukes sjeldent alene, men fungerer som et supplement. Den er oftest laget av bomull og ikke allergiske komponenter og den skal sitte på selv om du dusjer. Teipens elastiske egenskaper opprettholdes i ca. 5 dager.

Såletilpassing

Tilpasset såler kan fjerne, redusere eller forebygge smerter i fot, legg, knær og hofter.  

Basert på undersøkelse vurderer terapeut sammen med pasient om såletilpassing er relevant for aktuelle plager. Sålene blir laget og tilpasset i løpet av timen, noe som betyr at du får med deg sålene samme dagen. Sålenes levetid er normalt 1-3 år, ut ifra bruk og belasting. De er antibakterielle og tar ikke med seg lukt. Sålene kan brukes i flere typer sko noe terapeuten tar høyde for under timen. Man kan få tynne såler, såler med mer demping og «shockstopp» såler med mest demping. Type såler vurderes ut ifra diagnose og behov.  

Såletilpassing kan ofte være hensiktsmessig ved plantar facitt, helsporer, betennelse i akilles, «slitasje» i ankler, knær eller hofter, «skinnebeinsbetennelse», hallux valgus og mortons neuron m.m.

Om du ikke finner svaret du søker på våre nettsider ikke nøl med å ta kontakt.

LieneFysio på sosiale medium